Skip to content

Taiteiden yö

Taiteiden yönä tarjoamme jälleen monipuolista ohjelmaa oopperan- ja baletinnälkäisille Oopperatalon ympärillä. Huippusuosittu puvuston kirpputori tekee paluun, minkä lisäksi illan hämärryttyä amfiteatterin tunnelmallisessa ulkoilmakatsomossa on mahdollista katsoa kaksi esitystallennetta. Tapahtuman aikana luvassa on myös erikoistarjouksia. Kerromme Taiteiden yön tarkemman ohjelman tällä sivulla myöhemmin.

Miniooppera Tuhkimo

Sisaret lähtevät tanssiaisiin tavoittelemaan prinssin suosiota, mutta Tuhkimo jätetään kotiin imuroimaan – äitipuoli nimittäin toivoo, että prinssi tulisi heille jatkoille. Onneksi taikahuilu loihtii Tuhkimolle upean iltapuvun, ja pian juhlaväki saa ihmetellä lasikengissä tanssivaa salaperäistä kaunotarta. Minioopperassa Tuhkimon tuttu tarina nähdään Rossinin hersyvien sävelten tahdittamana hilpeän ajankohtaisena puolen tunnin versiona, joka sopii kaikille yli 2-vuotiaille.

Balettioppilaitos esittää: opiskelijoiden workshop

Suomen kansallisoopperan ja -baletin balettioppilaitoksen ammattiopiskelijat esittäytyvät koreografeina! Workshop-illassa nähdään joukko nykytanssi- ja neoklassisia koreografioita, jotka saavat ensiesityksensä.

Eläinten vallankumous

Ryhmä eläimiä aloittaa maatilalla vallankumouksen ja syrjäyttää tyrannimaisen maanviljelijän. Ajan myötä eläinten yhteiskunta muuttuu samanlaiseksi kuin ihmisten, ja alkuperäiset ihanteet tasa-arvosta unohtuvat.

George Orwellin kuuluisaan novelliin perustuva ooppera sai ensiesityksessä Amsterdamissa keväällä 2023 ja nousi saman tien yleisön ja kriitikoiden suosikiksi. Alexander Raskatovin väkevä musiikki avaa portin ihmisluonnon pimeyteen.

Édith Piaf – La vie en rose

Édith Piafin (1915–1963) ainutlaatuinen elämä jätti jälkeensä musiikillisen perinnön, jota rakastetaan vielä vuosikymmeniä myöhemmin. Uutuusbaletti on kuin kaleidoskooppinen muotokuva Édith Piafin elämästä. Teos pohjautuu tositapahtumiin, mutta sukeltaa myös sisälle päähenkilön tunteisiin.

T(r)anssi

T(r)anssi tuo näyttämölle kolme tämän päivän uraauurtavaa nykybaletti- ja nykytanssikoreografia: William Forsythen, Sharon Eyalin sekä kaksikon Paul Lightfoot ja Sol León. Kolmen teoksen ilta pitää katsojan otteessaan liikkeen, tunteiden ja henkisen energian kautta.

Balettioppilaitos esittää: Prinsessa Ruusunen

Balettioppilaitoksen syyskauden uurastus päättyy joulukuussa näyttävästi, kun oppilaitoksen oma Prinsessa Ruusunen palaa ohjelmistoon. Balettioppilaitoksen kaksinäytöksisen, perinteistä tiiviimmän version teoksesta ovat toteuttaneet Jani Talo ja Ophélie Rodighiero yhdessä kaikkien koulun opettajien kanssa.

Earthrise

Earthrise kuvaa maailmaa, jossa poliittiset ja uskonnolliset voimat taistelevat vaikutuksestaan, ja tieteellinen prosessi tuo esiin epämukavia totuuksia. Teos perustuu Johannes Keplerin tieteisromaaniin Uni (postuumi julkaisu 1634) ja tähtitieteilijän elämäntarinaan. Aleksi Barrièren ohjaama ja käsikirjoittama musiikkiteatteriesitys yhdistää 1600-luvun repertuaarin ja uuden genre-rajoja ylittävän musiikin, jonka tuottavat säveltäjä Juha T. Koskinen ja vokaalitaiteilija Anni Elif Egecioglu.

Don Carlos

Poliittista juonittelua, raastava kolmiodraama ja loisteliasta musiikkia. Don Carlos -oopperassa Elisabeth on avioitunut Espanjan kuninkaan Filipin kanssa, mutta hänen sydämensä kuuluu kuninkaan pojalle Don Carlosille. Valtiollinen koneisto on kuitenkin vahvempi kuin yksilöiden suuret tunteet.

Rakkaus ja politiikka ovat sytykkeitä Verdin vaikuttaville melodioille. Kun toivottoman rakkauden rinnalla käsitellään vapauden aatetta, tuloksena on yksi Verdin monitasoisimmista oopperoista. Vaikuttava uusi toteutus saa ensi-iltansa Kansallisoopperassa keväällä 2025.

Ratsumies

Mitä tapahtuu rakkaudelle sorron varjossa? Kansallisoopperassa ensi kertaa esitettävä Aulis Sallisen Ratsumies vie kokijansa aikamatkalle dystooppiseen tulevaisuuteen. Kun Jussi Nikkilän ohjaus saa solisteikseen maamme huippulaulajat, tuloksena on vaikuttava toteutus yhdestä suomalaisen oopperan merkkitapauksista.