Skip to content

Konstens natt

På Konstens natt har Nationaloperan och -baletten mångsidigt program för vänner av opera och balett utanför Operahuset. Det populära lopptorget arrangeras igen. Här säljs förtjusande fynd från Operans och Balettens kostymateljé. När kvällen mörknar uppförs två inspelade föreställningar på utomhusscenen.

Balettläroanstalten presenterar: Studerandenas workshop

Yrkesstuderandena vid Balettläroanstalten vid Finlands nationalopera och -balett presenterar sig som koreografer! Under workshop-aftonen förevisas nutidsdanskoreografier och neoklassiska koreografier, av vilka de flesta är uruppföranden.

Balettläroanstalten presenterar: Prinsessan Törnrosa

Balettläroanstaltens slit under höstterminen får en storslagen avslutning i december när läroanstaltens version av Prinsessan Törnrosa återvänder till repertoaren.

T(r)anssi

T(r)anssi är en kväll med tre verk av några av dagens banbrytande koreografer inom modern balett och dans: William Forsythe, Sharon Eyal samt duon Paul Lightfoot och Sol León. T(r)anssi håller publiken i sitt grepp genom rörelse, känslor och mental energi.

Isfåglarna

Isfåglarna är Olli Kortekangas nyaste opera och uruppförs i Karleby hösten 2024. Operans libretto, som skrivits av Johan Bargum, utgår ifrån Ovidius Metamorfosers berättelse om Alkyone och kung Keyx, deras kärlek, lycka och motgångar – komiken icke att förglömma.

Earthrise

Earthrise skildrar en värld där politiska och religiösa krafter kämpar om inflytande, medan den vetenskapliga processen avslöjar obekväma sanningar. Verket är baserat på Johannes Keplers science fiction-roman Drömmen (postumt publicerad 1634) och astronomens livshistoria. Regisserad av librettist Aleksi Barrière, kombinerar musikteaterföreställningen 1600-talets repertoar med innovativ musik som överskrider genregränserna, skapad av kompositören Juha T. Koskinen och vokalartisten Anni Elif Egecioglu.

Balettens workshop

Nationalbalettens dansare ses också som koreografer när Balettens workshop igen efter en lång paus intar Almisalens scen! Workshop-kvällen består av miniatyrverk som Nationalbalettens dansare själva har planerat och genomfört. Deras varierande teman, visualitet och dansstil skapar ett mångsidigt program.

Miniopera Askungen

Systrarna går på bal för att vinna prinsens gunst, men Askungen lämnas hemma för att dammsuga – styvmodern hoppas nämligen att prinsen ska komma hem till dem på efterfest. Lyckligtvis trollar en trollflöjt fram en vacker balklänning till Askungen, och snart får festfolket förundra sig över den hemlighetsfulla skönheten som dansar i skor av glas. Den bekanta historien om Askungen kan nu upplevas till sprudlande toner av Rossini i form av en livlig och aktuell halvtimmesopera. Den här gladlynta minioperan lämpar sig för alla över två år.

Blushing

Kvällen med Nationalbalettens unga dansare är en kavalkad av nytt och gammalt! Kvällens höjdpunkt är premiären för den tyska koreografen Marco Goeckes verk Blushing, skapat för baletten i Stuttgart och vinnare av Prix Dom Pérignon 2003. Nationalbaletten har tidigare uppfört Goeckes gripande verk Lonesome George. Utöver Blushing omfattar kvällens program scener ur baletten La Bayadère och moderna dansnummer.

Opera- och balettäventyr

Workshopparna Opera- och balettäventyr för barn tar 5–6-åringar till operans och balettens fascinerande värld. Deltagarna får bekanta sig med ett verk från huvudscenens repertoar genom bland annat pyssel, musik, dans och drama. Förutom att lära känna olika konstarter, gör barnen själva ett trevligt minne att ta med sig hem (utom dräkt- och scenografiverkstäderna). Workshopparna är ungefär en och en halv timme långa och de hålls på finska.