Skip to content

Balettioppilaitos esittää: opiskelijoiden workshop

Suomen kansallisoopperan ja -baletin balettioppilaitoksen ammattiopiskelijat esittäytyvät koreografeina! Workshop-illassa nähdään joukko nykytanssi- ja neoklassisia koreografioita, jotka saavat ensiesityksensä.

Édith Piaf – La vie en rose

Édith Piafin (1915–1963) ainutlaatuinen elämä jätti jälkeensä musiikillisen perinnön, jota rakastetaan vielä vuosikymmeniä myöhemmin. Uutuusbaletti on kuin kaleidoskooppinen muotokuva Édith Piafin elämästä. Teos pohjautuu tositapahtumiin, mutta sukeltaa myös sisälle päähenkilön tunteisiin.

T(r)anssi

T(r)anssi tuo näyttämölle kolme tämän päivän uraauurtavaa nykybaletti- ja nykytanssikoreografia: William Forsythen, Sharon Eyalin sekä kaksikon Paul Lightfoot ja Sol León. Kolmen teoksen ilta pitää katsojan otteessaan liikkeen, tunteiden ja henkisen energian kautta.

Balettioppilaitos esittää: Prinsessa Ruusunen

Balettioppilaitoksen syyskauden uurastus päättyy joulukuussa näyttävästi, kun oppilaitoksen oma Prinsessa Ruusunen palaa ohjelmistoon. Balettioppilaitoksen kaksinäytöksisen, perinteistä tiiviimmän version teoksesta ovat toteuttaneet Jani Talo ja Ophélie Rodighiero yhdessä kaikkien koulun opettajien kanssa.

Baletin workshop

Kansallisbaletin tanssijat nähdään myös koreografeina, kun Baletin workshop valtaa pitkästä aikaa Alminsalin näyttämön! Workshop-illan keskiössä ovat Kansallisbaletin tanssijoiden itse suunnittelemat ja toteuttamat pienoisteokset, joiden vaihtelevat aiheet, visuaalisuus ja tanssityyli tuovat monipuolisen kirjon katsottavaa.

Blushing

Kansallisbaletin nuorten tanssijoiden illassa nähdään näyttävä kavalkadi uutta ja vanhaa! Illan kohokohtana ensi-iltansa saa saksalaiskoreografi Marco Goecken Stuttgartin baletille luoma teos Blushing, joka on palkittu vuonna 2003 Prix Dom Pérignon -palkinnolla. Blushingin lisäksi illan ohjelmassa nähdään otteita baletista Bajadeeri sekä muuta nykytanssiohjelmistoa.

On aika

Lokakuussa on aika tanssin, kun Ballet Finland juhlistaa 15-vuotista taivaltaan Alminsalissa. Ilta koostuu kolmesta nykytanssiteoksesta, jotka ovat suomalaisten huippukoreografien käsialaa. Hanna Brotherukselta ja Johanna Nuutiselta nähdään kantaesitysteokset ja Kenneth Kvarnström toteuttaa uudistetun version rakastetusta Carmen?!-teoksestaan.

Bach-projekti

Vuoden 2023 tapaukseksi nostettu kiitetty nykytanssiteos Bach-projekti koetaan syksyllä 2024 Alminsalissa. Tuomo Railon Bach-projekti on koreografia kahdeksalle tanssijalle. Teoksessa kuullaan J.S. Bachin Goldberg-muunnelmat pianisti Risto Laurialan tulkitsemana.

Saiturin joulu

Sydäntä lämmittävä baletti Saiturin joulu palaa Kansallisbalettiin. Charles Dickensin joulutarina hyvyydestä ja oikeudenmukaisuudesta on valloittanut teatterilavoja jo yli 180 vuoden ajan. Varmista paikkasi katsommossa tänä jouluna.

Kesäyön unelma

Kesäyön unelmassa kaikki on mahdollista – ja lumoavaa. William Shakespearen taianomaisia rakkauskiemuroita pulppuavassa romanttisessa komediassa seikkailevat niin keijut kuin ihmisetkin ja rakkaudenkohteet vaihtuvat moneen kertaan. Näytelmäklassikon säkenöivän balettiversion on luonut koreografi Jorma Elo.