Skip to content

Uusia kasvoja Kansallisbaletissa 2022

Esittelyssä uudet tanssijat ja balettimestarit

Kansallisbaletissa on aloittanut syyskauden 2022 alussa yhdeksän uutta tanssijaa, joista viisi pääryhmässä ja neljä nuorisoryhmässä. Lisäksi Kansallisbaletissa on kaksi uutta balettimestaria.

Viisi uutta tanssijaa pääryhmässä

Toisena solistitanssijana aloittanut Alejandro Olivera sekä tanssija Amanda Perez Duarte ovat suorittaneet balettiopintonsa Kuuban kansallisbaletin balettikoulussa ja työskennelleet aiemmin Kuuban kansallisbaletissa. Alejandro on lisäksi toiminut solistitanssijana Mihailovski-teatterin baletissa Pietarissa.

Lilliana Hagerman ja Lamin Pereira ovat saapuneet Suomeen Kansas Citystä Yhdysvalloista. Molemmat ovat aiemmin tanssineet Orlandon ja Kansas Cityn baleteissa, Lamin myös Washingtonin baletin studioryhmässä. Lamin on tullut Kansallisbaletissa tutuksi jo syksyllä 2020, jolloin hänet nähtiin baletissa Jekyll & Hyde. Lamin on opiskellut balettia American Ballet Theatren balettikoulussa ja Centro de Dança Riossa, Rio de Janeirossa, Lilliana puolestaan Orlandon baletin balettikoulussa.

Min Young Kim suoritti balettiopintonsa Korean kansallisessa taideyliopistossa. Hän on työskennellyt taideyliopiston tanssiryhmä K-Artsissa sekä useissa muissa korealaisissa tanssiryhmissä.

Kansallisbaletin uudet tanssijat ja balettimestarit 2022: Nikolay Iossifov (vas.), Anni Martinsén, Flavio Paciscopi, Lilliana Hagerman, Min Young Kim, Lamin Pereira, Makaila Wallace, Iskra Stoyanova, Amanda Pérez Duarte, Alejandro Olivera, Olmo Verbeeck Martínez.

Neljä uutta tanssijaa nuorisoryhmässä

Anni Martinsén on Suomen kansallisoopperan ja -baletin balettioppilaitoksen kasvatti. Ennen balettioppilaitosta hän opiskeli tanssia Balettikoulu Hannele Suomalaisella Tampereella sekä Tanssistudio Razzmatazzissa. Nikolay Iossifov on suorittanut balettiopintonsa European School of Ballet’ssa sekä Toulousessa ja Marseillessa.

Flavio Paciscopi on puolestaan Stuttgartin John Crankon balettikoulun kasvatti ja opiskellut aiemmin Firenzessä. Ennen Kansallisbalettia hän tanssi vuoden Mihailovski-teatterin baletissa Pietarissa. Olmo Verbeeck Martínez on suorittanut balettiopintonsa Hollannin kansallisessa balettiakatemiassa Amsterdamissa ja sitä ennen Espanjan Barcelonassa, Sveitsin Zürichissä ja Italian Sienassa.

Kaksi uutta balettimestaria ja baletin taiteellinen johtaja

Uuden kauden myötä Kansallisbaletissa on aloittanut myös kaksi uutta balettimestaria. Iskra Stoyanova sai balettitanssijan koulutuksensa kotimaassaan Bulgariassa, ja tanssijan uransa hän teki useissa keskieurooppalaisissa tanssiryhmissä, kuten Ballett am Rheinissä, Hollannin kansallisbaletissa ja Mainzin valtionteatterin tanssiryhmässä. Tanssijan uran jälkeen hän on suorittanut taiteen maisterin tutkinnon Dresdenin Palucca-tanssiyliopistossa ja työskennellyt tuotantosuunnittelijana ja baletinopettajana mm. Ballett am Rheinissa Düsseldorfissa. Makaila Wallace suoritti ammatillisen tanssijantutkintonsa ja aloitti tanssijan uransa Winnipegin kuninkaallisessa baletissa Kanadassa. Tanssijan työtä hän jatkoi Tukholman kuninkaallisessa baletissa ja Ballet BC:ssä Kanadassa, kunnes toimi free lance -tanssitaiteilijana, opettajana ja valmentajana sekä Jorma Elon assistenttina useissa tuotannoissa myös mm. Suomen kansallisbaletissa.

Lisäksi uudessa tehtävässä Kansallisbaletissa aloitti ryhmän uusi taiteellinen johtaja Javier Torres. Aiemmin Kansallisbaletin ja Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän tanssijana työskennellyt Javier on tehnyt pitkän uran myös mm. baletinopettajana ja koreografina. Kansallisbaletin ohjelmistossa on nähty esimerkiksi hänen koko illan balettinsa Prinsessa Ruusunen sekä Kaunotar ja Hirviö.

Teksti JUSSI ILTANEN
Kuva ROOSA OKSAHARJU