Skip to content

T(r)anssi

T(r)anssi är en kväll med tre verk av några av dagens banbrytande koreografer inom modern balett och dans: William Forsythe, Sharon Eyal samt duon Paul Lightfoot och Sol León. T(r)anssi håller publiken i sitt grepp genom rörelse, känslor och mental energi.

Balettens workshop

Nationalbalettens dansare ses också som koreografer när Balettens workshop igen efter en lång paus intar Almisalens scen! Workshop-kvällen består av miniatyrverk som Nationalbalettens dansare själva har planerat och genomfört. Deras varierande teman, visualitet och dansstil skapar ett mångsidigt program.

Blushing

Kvällen med Nationalbalettens unga dansare är en kavalkad av nytt och gammalt! Kvällens höjdpunkt är premiären för den tyska koreografen Marco Goeckes verk Blushing, skapat för baletten i Stuttgart och vinnare av Prix Dom Pérignon 2003. Nationalbaletten har tidigare uppfört Goeckes gripande verk Lonesome George. Utöver Blushing omfattar kvällens program scener ur baletten La Bayadère och moderna dansnummer.

Djurfarmen

En grupp djur gör revolution på gården och störtar den tyranniska bonden. Med tiden blir djurens samhälle likadant som människornas och de ursprungliga idealen om jämlikhet faller i glömska.

Djurfarmen uruppfördes i Amsterdam på våren 2023 och blev omedelbart favorit bland både publiken och kritikerna. Alexander Raskatovs starka musik öppnar porten till människans mörka sida.

Ryttaren

Vad händer med kärleken i förtryckets skugga? Aulis Sallinens Ryttaren uppförs nu för första gången på Nationaloperan och tar publiken på en tidsresa till en dystopisk framtid. Jussi Nikkiläs regi med vårt lands toppsångare som solister garanterar en imponerande produktion av en höjdpunkt inom finsk opera.

Édith Piaf – La vie en rose

Édith Piafs (1915–1963) unika liv lämnade efter sig ett musikaliskt arv som fortfarande älskas decennier efter hennes död.

Den nya baletten är som ett kalejdoskopiskt porträtt av Édith Piafs liv. Verket är baserat på verkliga händelser, men dyker också ner i huvudpersonens känslor.

Don Carlos

Politiska intriger, ett upprivande triangeldrama och fantastisk musik. I Giuseppe Verdis opera Don Carlos har Elisabeth gift sig med Spaniens kung Filip, men hennes hjärta tillhör kungens son Don Carlos. Det statliga maskineriet är dock starkare än individernas stora känslor.

I operaklassikern Don Carlos är Verdis gripande melodier inspirerade av kärlek och politik. De två parallella motiven av hopplös kärlek och tanken om frihet gör detta till en av Verdis mest mångbottnade operor. Den imponerande nya uppsättningen har premiär på Nationaloperan våren 2025.

Österbottningar

Leevi Madetojas Österbottningar har med rätta kallats Finlands nationalopera. Det är en berättelse om ihärdighet, mänskliga rättigheter och frihet. Österbottningar hade premiär 1924. Det hundraåriga verket påminner oss att berättelser som berör den mänskliga själen är tidlösa.

Nu får Österbottningar en nytolkning i händerna på finländska toppartister. I sin första operaregi låter Paavo Westerberg scenerna avlösa varandra med en filmatisk effekt. Kostymerna har en västernstil som påminner om bröderna Coens filmer.

Döden i Venedig

John Neumeiers Döden i Venedig berättar historien om en koreograf som söker riktning i sitt liv och sin konst. I pestdrabbade Venedig möter han den slående vackra ungdomen Tadzio. En storm av känslor bryter ut, där förtryckta begär, dolda längtan och idealen om ren kärlek härjar.

Stravinskij-kvällen

På Stravinskij-kvällen får ursprungsverkens synvinkel en ny tolkning och Stravinskijs berörande musik förenas med färska koreografier och storslagna nya visualiseringar. Läs mer!