Skip to content

Operans och Balettens decennier

Aino Ackté och Edvard Fazers grundade Inhemska Operan uppträdde för första gången den 2 oktober 1911. Finlands nationalopera hade fötts. Lär dig mer om Operans och Balettens historia.

Operahuset 30 år

Operahuset i Tölöviken fyllde 30 år! Bekanta dig med de olika faserna av Operan och Baletten.

Sömmerskan Outi Riikonen

Det är ofta fart och fläng i syateljén. Sömmerskan Outi Riikonen berättar hur det är att arbeta i Operahusets syateljé.

Hela La Karita

Hela Karita på Finlands Nationalopera och -balett är en hedersbetygelse till hennes lång karriär. Karita Mattila intervjuades av journalisten Raila Kinnunen.

Balettens pianist Marja-Kaisa Mäkinen

Vad allt ingår i jobbet som balettpianist? Marja-Kaisa Mäkinen berättar om sitt mångsidiga arbete i högt tempo med Nationalbalettens dansare.

Huvudrepetitör Kurt Kopecky

I Finland finns bara en huvudrepetitör i taget, och just nu är det Kurt Kopecky. Vad gör en huvudrepetitör?

Dirigenten Patrick Fournillier

Läs mer om Patrick Fournillier och kolla hans följande föreställningar på Operan och Baletten.

Solistdansaren Antti Keinänen

”Jag har aldrig beslutat att bli dansare när jag blir stor. I tioårsåldern började jag ta danslektioner så där nästan av misstag.” Läs solistdansare Antti Keinänens intervjun.

Frisören-maskören Daniela Echkart

”De som kommer till maskering sätter sig alltid på den första lediga stolen och jag vet aldrig på förhand vilken slags karaktär jag får tillfälle att skapa.” Frisören-maskören Daniela Echkart berättar om sitt jobb på Operan och Baletten. Läs mer!

Inspelnings- och evenemangsproducenten Mikko Hannuksela

”Jag jobbar med Operans och Balettens digitala projekt. Jag ansvarar för produktion av streaming på nätet, televisering och radiering av föreställningar, som gör det möjligt att förmedla opera och balett till varje hem”, berättar Inspelnings- och evenemangsproducenten Mikko Hannuksela. Läs mera!