Skip to content

publikarbete

Fortbildning och vuxna

Här kan du läsa om vilka utbildningar, evenemang och tjänster vi erbjuder vuxna kunder.

Se vårt utbud

Stöd till lärare

På temadagar för konst (på finska) får lärare bekanta sig med Operans eller Balettens verksamhet och veta mer om kvällens föreställning på verkstäder avsedda för olika läroämnen. Målet är att lärare och handledare ska hitta nya metoder och möjligheter till förenande och mångdisciplinär undervisning. Temadagarnas ämnen varierar säsongsvis.

Gratis upplevelser

Seniorer, varmt välkomna till Operans glada och avslappnade tedans! Tedanserna arrangeras månadens första eller andra onsdag i Operahusets huvudfoajé. Kolla kalendern här. För musiken står växlande ensembler och solister. Det går också att se tedanserna som direktsändning på vår virtuella scen Sage24.

I konsertserien Musik i foajén uppförs musikaliska pärlor av musiker i Nationaloperans orkester eller operasångare. Konserterna arrangeras på lördag eftermiddag. Konserternas program och artister publiceras under konsertveckan på seriens egen sida.

Provpublik på genrep med en grupp eller Kulturkompis

Den sista repetitionen före premiären kallas generalrepetition eller genrep. Vi erbjuder skolor och andra specialgrupper möjlighet att vara provpublik på generalrepetitioner. Anmälan till genrep görs enligt given tidtabell på formuläret som finns på sidan för generalrepetitioner. Läs mer om generalrepetitioner.

Du kan också komma till Operans och Balettens generalrepetitioner med en kulturkompis! Kulturkompisens sällskap är gratis. I Helsingfors och Esbo finns kulturkompisar, i Vanda kulturlotsar. Läs mer om Kulturkompisverksamheten.

Kika in bakom kulisserna på en guidad rundvandring

Kvällen på scenen är bara toppen på isberget för ett verk – det har arbetats flitigt i verkstäderna, ateljéerna och repetitionssalarna långt före premiären. På en guidad rundvandring ser du Operahusets vardag och hur mycket olika kunskaper som döljer sig bakom en lyckad föreställning. Rundvandringarna guidas på finska och tar ungefär en timme. Köp biljetter till rundvandring i webbutiken.

Våra rekommendationer för förstagångsbesökare